Uso excessivo de pesticidas orgânicos pode causar mais danos ambientais que os produtos sintéticos

[Por Henrique Cortez, do EcoDebate] Um novo estudo canadense [Choosing Organic Pesticides over Synthetic Pesticides May Not Effectively Mitigate Environmental Risk in Soybeans] sugere que o manejo inadequado de pesticidas orgânicos ou naturais poderiam causar mais danos ambientais do que os produtos químicos convencionais. O estudo foi publicado na PloS ONE.

Pesquisadores da School of Environmental Sciences, University of Guelph, Guelph, Ontario , dizem que compostos naturais são frequentemente utilizados em doses maiores do que os pesticidas químicos tradicionais, resultando em problemas potencialmente maiores para o lençol freático e em outros componentes do ecossistema.

Muitas pessoas tomam por certo que os pesticidas orgânicos são ambientalmente amigáveis ou de baixo impacto. Há também um equívoco fundamental na afirmação de que as fazendas orgânicas não usam pesticidas, tendo em vista que as práticas de agricultura biológica que permitem a aplicação de pesticidas naturais ou orgânicos, não utilizando pesticidas sintéticos..

Os autores testaram seis inseticidas destinados a proteger as culturas de soja de afídeos (pulgões ou piolhos-das-plantas), incluindo os sintéticos e orgânicos. Os dois pesticidas orgânicos foram os menos efetivos no controle de pulgões, segundo os relatórios da equipe. Eles também eram menos seletivos em campo e tendem a matar um número maior de predadores dos pulgões, juntamente com os pulgões.

Os produtos orgânicos estavam entre os de maior impacto ambiental em razão do manejo de aplicação, em parte porque grandes quantidades foram usadas para compensar a menor efetividade.

Ao invés de assumir que os pesticidas orgânicos são sempre mais sustentáveis, os pesquisadores sugerem que a avaliação de uso e impacto de qualquer inseticida deve considerar o desempenho de tratamentos individuais, o que inclui cuidadoso manejo.

O artigo Choosing Organic Pesticides over Synthetic Pesticides May Not Effectively Mitigate Environmental Risk in Soybeans [Bahlai CA, Xue Y, McCreary CM, Schaafsma AW, Hallett RH, 2010 Choosing Organic Pesticides over Synthetic Pesticides May Not Effectively Mitigate Environmental Risk in Soybeans. PLoS ONE 5(6): e11250. doi:10.1371/journal.pone.0011250] está disponível para livre e integral acesso, no formato HTL. Para acessar o artigo clique aqui.

Para maiores informações, transcrevemos, abaixo, o abstract:

Background

Selection of pesticides with small ecological footprints is a key factor in developing sustainable agricultural systems. Policy guiding the selection of pesticides often emphasizes natural products and organic-certified pesticides to increase sustainability, because of the prevailing public opinion that natural products are uniformly safer, and thus more environmentally friendly, than synthetic chemicals.

Methodology/Principal Findings

We report the results of a study examining the environmental impact of several new synthetic and certified organic insecticides under consideration as reduced-risk insecticides for soybean aphid (Aphis glycines) control, using established and novel methodologies to directly quantify pesticide impact in terms of biocontrol services. We found that in addition to reduced efficacy against aphids compared to novel synthetic insecticides, organic approved insecticides had a similar or even greater negative impact on several natural enemy species in lab studies, were more detrimental to biological control organisms in field experiments, and had higher Environmental Impact Quotients at field use rates.

Conclusions/Significance

These data bring into caution the widely held assumption that organic pesticides are more environmentally benign than synthetic ones. All pesticides must be evaluated using an empirically-based risk assessment, because generalizations based on chemical origin do not hold true in all cases.

Citation: Bahlai CA, Xue Y, McCreary CM, Schaafsma AW, Hallett RH (2010) Choosing Organic Pesticides over Synthetic Pesticides May Not Effectively Mitigate Environmental Risk in Soybeans. PLoS ONE 5(6): e11250. doi:10.1371/journal.pone.0011250

Editor: Stephen J. Johnson, University of Kansas, United States of America

Received: March 30, 2010; Accepted: June 1, 2010; Published: June 22, 2010

Copyright: © 2010 Bahlai et al. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.

Funding: The authors acknowledge funding from the Natural Sciences and Engineering Council of Canada (http://www.nserc-crsng.gc.ca/), Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) (http://www.agr.gc.ca/index_e.php) and the Ontario Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs – University of Guelph partnership (http://www.uoguelph.ca/research/omafra/). The funders had no role in data collection and analysis, decision to publish, or preparation of the manuscript. AAFC suggested the insecticide list for testing, and this is the only role any funders played in study design.

Competing interests: In support of other projects unrelated to this study, the authors’ research group has received competitive research grants from grower organizations and government bodies and contracts and/or in-kind contributions from manufacturers of both organic and synthetic pesticides. Grant sources for other research projects within the last five years include: Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, Canada Foundation for Innovation, Canada Food Inspection Agency, Agriculture and Agri-Food Canada, Ontario Ministry of Food, Agriculture, and Rural Affairs, United States Department of Agriculture, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (Uruguay), Grain Farmers of Ontario (formerly Ontario Soybean Growers), Ontario Grape and Wine Research Inc., Ontario Wheat Producers Marketing Board, Ontario Corn Producers Association, Agricultural Adaptation Council of Canada, Romer Labs, Bayer CropScience Canada, Bayer CropScience France, Monsanto Canada, Pioneer Hi-Bred Ltd., Dow AgroSciences, BASF Canada, Syngenta Crop Protection Canada, Syngenta Seeds Canada, DuPont Canada Crop Protection, Natural Insect Control, Woodrill Seeds Ltd.

* E-mail: rhallett@uoguelph.ca

EcoDebate, 25/08/2010
[T]

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